
GAZİANTEP ZEUGMA TURU
Belkıs / Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in ordularının, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur. Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiştir. Roma Dönemi'nde kent altın çağını yaşamıştır.
MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır.
Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır.
Zeugma, özellikle Roma döneminde, sanat alanında çok ilerlemiş, zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmiştir. Bölgenin sadece bir bölümünde gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler Zeugma’nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Zeugma kazıları sırasında ulaşılan ve bu alanda bir “dünya rekorunu” Gaziantep’e ve Türkiye’ye kazandıran bullalar (Mühür Baskı) da Belkıs/Zeugma’yı eşsiz kılan özellikler arasındadır.
Renkli Taşların Dile Geldiği Antik Kente Yolculuk ismiyle oluşturulan bu kitapçıkta
Zeugma Mozaik Müzesi
Aziz Sergios Kilisesi
Gümüşgün Taş Ocağı
Erenköy Minare
Fevkani Kilisesi
Sabunhane
Çarşı Camii
Zeugma Antik Kenti yerleri hakkında tanıtım yazıları ve hikayeleri mevcut olup Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. tarafından hazırlanmıştır.